Preskoči na vsebino


ŽUPNIJSKA MEŠANA PEVSKA ZBORA


 
V naši župniji poleg otroškega pevskega zbora delujeta še: starejši župnijski pevski zbor in mlajši župnijski pevski zbor. Prvi s petjem lepša bogoslužje vsako nedeljo pri maši ob 7h, pogosto pa nekateri zvesti pevci poskrbijo, da tudi delavniške maše niso brez petja.
Zbora vodita gospa Fani Ilovar in Majda Peršin.
Mlajši župnijski pevski zbor pa se je preoblikoval iz mladinskega zbora, potem, ko so se nekateri pevci že začeli spogledovati z Abrahamom in staro ime ni bilo več najbolj primerno. To pomeni, da večina pevcev poje že vrsto let, a imamo kljub temu med nami tudi nekaj mlajših pevcev. Vseh pevcev nas je približno 20. Trudimo se za reden obisk pevskih vaj, ki so že utečeno ob sredah zvečer, pojemo pa pri nedeljski maši ob 9 uri.
 
Za program pesmi in spremljavo skrbita zborovodkinja Majda Peršin in organistka Biserka Madžarič. Pojemo različne zvrsti pesmi, od zborovskih, ljudskih, tudi popevk, naučili pa smo se že kar nekaj slovenskih narodnih pesmi, s katerimi skušamo razveseliti zlasti starejše župljane ob njihovih srečanjih. Oba pevska zbora sta bila ustanovljena na pobudo in z velikim prizadevanjem prvega župnika v Zadobrovi, gospoda Jožeta Milčinoviča.
 
Ob večjih praznikih - za božič, veliko noč in drugih slovesnostih v župniji pevci obeh zborov združimo svoje glasove in zapojemo skupaj. Poleg petja v naši župnijski cerkvi včasih pojemo tudi drugje. Tako smo bili povabljeni in smo peli pri nedeljski maši v Kočevski Reki, kjer je sedaj župnik g. Jože Milčinovič. Nismo pozabili tudi g. Jožeta Trevna ( prav tako ne "njegove dediščine", da je lepo za slovenski kulturni praznik zapeti slovensko himno tudi v cerkvi) in ga obiščemo na na župniji, kjer sedaj deluje.
 
Včasih pa se zbora, vsak posebej ali skupaj, udeležita tudi kakšnega srečanja dekanijskih pevskih zborov. Cerkveni pevski zbor ne more biti enak posvetnemu. Zavedamo se, da pojemo najprej Bogu v čast, pa tudi sebi in drugim v veselje, upamo. Naše petje mora biti ne le lepo, ampak tudi sveto. Na to nas spominja »10 pevskih zapovedi«, ki visijo na steni pevske sobe še iz časov prvega zadobrovškega župnika . Včasih nam to uspe bolj, drugič manj. Veseli smo, če se s svojim petjem dotaknemo src faranov in če se nam pri znanih pesmih pridružijo glasovi iz klopi.
 
Naše vrste, tako starejšega kot mlajšega župnijskega zbora ostajajo odprte. Vsakoletno vabilo septembra, ko se začenja novo šolsko leto, je mišljeno povsem iskreno. Lepo vabljeni in dobrodošli novi pevci. Ni potrebno čakati septembra. Pri nas niso samo pevske vaje in obveznosti. Je tudi veselo druženje, klepet po vajah, maši, nova prijateljstva, praznovanje ob godu zavetnice cerkvenih pevcev sv. Cecilije, pa piknik na začetku počitnic in kakšen skupen potep, romanje…
 
Nenazadnje sta glas in posluh božji dar, svoje talente pa smo dolžni razvijati in množiti, zato naj velja še enkrat: Lepo vabljeni in dobrodošli novi pevci!
 
MZ
 
Print Friendly and PDF