Preskoči na vsebino


DUHOVNA POMOČ BOLNIKOM IN STAREJŠIMKo smo bolni ali nas zaradi starosti zapuščajo moči, se čutimo zapuščeni, osamljeni. a nekdo nas nikoli ne zapusti. To je JEZUS. K nam prihaja na veliko načinov, najbolj neposredno pa po duhovnikovih rokah, maši in v zakramentih.

Spoštovani bolni in starejši župljani!

V času javnega delovanja je Jezus posebno skrb med drugim posvečal bolnikom. Mnogim je odpustil grehe, mnogi so pri njem dobili tolažbo, mnogi so po srečanju z njim laže prenašali težave, mnoge pa je ozdravil telesnih bolezni.

Od svojega vnebohoda naprej Jezus pomaga bolnim in starejšim po drugih ljudeh, ko je kristjane povabil, naj ljubijo bližnjega kakor samega sebe. Verjetno ste tudi Vi deležni pomoči in pozornosti domačih, zdravnikov, bolniških sester, prijateljev ali sosedov. Po njih sedaj Jezus nadaljuje skrb za vse, ki so obteženi s telesnimi težavami.

Posebno po duhovnikih Jezus skrbi za našo dušo s pomočjo zakramentov, ki nam jih je podaril. To se predvsem zakrament svete spovedi, sveto obhajilo in zakrament bolniškega maziljenja. Po vsakem od teh zakramentov nam Jezus sam odpušča grehe, posveti dušo, nam da novih duhovnih in telesnih moči za prenašanje tegob, ki jih navržeta starost ali bolezen.

Seveda je zaman Jezusova pripravljenost, da nam pomaga, če se mi za sprejem te Njegove pomoči ne odločimo. Prav vsakega, ki zaradi bolezni ali starosti ne more več prihajati redno v cerkev, spodbujam in vabim, da bi se odločili za prejemanje svetega obhajila na domu vsak prvi petek v mesecu. Duhovnik Vam bo z veseljem prinesel sveto obhajilo na dom vsak prvi petek, če si to želite. Kdor želi, lahko prejme na domu tudi zakrament svete spovedi.

Ne samo za bolnika ali starejši osebo, ampak tudi za vsako družino, za vsako hišo ali stanovanje je velika čast in milost, ko vstopi vanjo sam Božji Sin v podobi kruha. Ob vstopu v hišo duhovnik pozdravi. €žMir tej hiši in vsem, ki v njej prebivajo. Jezusovega blagoslova so deležni tudi vsi domači, ne le bolnik. Še bolj je lahko srečen vsak bolnik ali starejši, ko prav k njemu pride na obisk sam Jezus. Še več, Njegovo Telo se združi z našim telesom. V nas pride vsemogočni Bog. Njemu lahko mirno zaupamo vse težave, vse probleme in stiske. Njega, ki nas ljubi bolj kot kateri koli človek, lahko prosimo za odpuščanje grehov, za pomoč pri prenašanju težav, za svoje domače, zlasti pa, da bi nas nekoč sprejel k sebi v večno radost. V urah samote se lahko znova in znova pogovarjamo z Njim.

To je neverjeten Božji dar, da lahko prejemamo sveto obhajilo v bolezni in starosti na domu. Radi se odločite za ta veliki dar tudi Vi. Pokličite v župnišče (01/549-10-90 ali 041/ 905-496) in dogovorili se bomo za točno uro obiska. S tem nimate nobenega stroška. Potrebna je le Vaša odločitev in sporočilo v župnišče.

Lepo Vas pozdravljam in želim veliko Jezusovih obiskov na domu!

Milan Grden, župnik

ZAKRAMENT BOLNIŠKEGA MAZILJENJA

Za čas bolezni, starosti in hudih stisk nam je Jezus zapustil ZAKRAMENT BOLNIŠKEGA MAZILJENJA. Zakrament bolniškega maziljenja nikakor ne povzroča smrti, ampak človeka notranje okrepi, večkrat pa očitno pomaga bodisi k boljšemu telesnemu in duševnemu zdravju.

Nekateri imajo še vedno strah pred prejemom zakramenta bolniškega maziljenja. To izhaja iz tega, ker so nekoč bolniki in domači prejem bolniškega maziljenja odlagali res na zadnje ure življenja. Kdor je potem kmalu umrl, pa ni umrl zato, ker je prejel zakrament bolniškega maziljenja, sveto spoved in sveto obhajilo, ampak zato, ker je zakramente prejel resnično ob zadnji uri, ko je že tako in tako umiral.

KAKO POMAGA ZAKRAMENT BOLNIŠKEGA MAZILJENJA

Bolniško maziljenje človeka posveti za čas bolezni ali starosti. Po prejemu zakramenta se bolnik ali starostnik umiri. Njegova bolezen, stiske, trpljenje dobijo drugačen,nadnaravni pomen, ker je dejanje storjeno v posvečenem stanju. Z bolniškim maziljenjem se namreč v človeku poveča posvečujoča milost. Ta pa je največja vrednota. Ko bomo prišli k Bogu, nas ne bo vprašal, kako bogati smo bili, kaj smo dosegli, v kakšnem avtomobilu smo se vozili. Vrednost bo imela le naša svetost, torej stanje posvečujoče milosti. Le v stanju posvečujoče milosti se človek lahko zveliča. S prejemom zakramenta bolniškega maziljenja dobi človek pomagajoče milosti, torej Božjo pomoč, da lažje prenaša težave, bolezen in starostne tegobe. Z bolniškim maziljenjem Bog človeka okrepi, da velikodušno daruje svoje križe za potrebe ljudi. Bolniško maziljenje bolniku podeljuje moč, da premaga dvom o Božjem usmiljenju, o posmrtnem življenju, o vrednosti trpljenja. Daje mu moč zoper obup nad življenjem, saj se vsakovrstni dvomi pogosto pojavijo prav v bolezni ali starosti. Milost, ki jo bolniku podeli zakrament bolniškega maziljenja, utrjuje človeka pred skušnjavami hudobnega duha. Če je potrebno, ta zakrament odpušča grehe, dopolnjuje pokoro ter odpušča časne kazni. V mnogih primerih očitno pomaga k ozdravljenju. V primeru, da je bolnik že v nezavesti, zakrament bolniškega maziljenja odpušča grehe pod pogojem, da se je prej svojih grehov resnično kesal.

ZAKRAMENT BOLNIŠKEGA MAZILJENJA LAHKO PREJME:

vsak kristjan, ki je resno bolan vsak kristjan, ki je že starejši vsak kristjan pred težjo operacij vsak kristjan, ki je v smrtni nevarnosti vsak kristjan, če ga zadene kap ali se nevarno ponesreči.
Print Friendly and PDF