Preskoči na vsebino


ROMANJE CERKVENIH PEVCEV V ASSISI IN RIMPevci obeh mešanih cerkvenih zborov župnije sv. Tomaža v Zadobrovi in njihovi družinski člani smo v dneh od 2. do 5. novembra 2011 poromali v Assisi in Rim.

Na dan vseh vernih duš smo ob 5. zjutraj krenili na pot. Pot nas je vodila skozi Ajdovščino, kjer se nam je pridružil naš vodič g. Edvard Krašna. Nadaljevali smo skozi Furlanijo, Benečijo, Toskano do Umbrije in v popoldanskih urah dospeli do našega prvega cilja - Assisija. V Frančiškovi baziliki smo imeli sveto mašo, ki jo je daroval g.župnik Milan Grden. Po sveti maši smo si ogledali spodnjo cerkev, ter se spustili v kripto, kjer smo se ob sarkofagu s posmrtnimi ostanki priporočili k sv. Frančišku. Sledil je ogled zgornje cerkve, sprehod po Assisiju do Klarine cerkve, ter obisk Porciunkule v cerkvi Marije Angelske.

V večernih urah smo prispeli v Rim ter se nastanili v domu Seraphica, kjer nas je obiskal g. Matjaž Celarc. Naslednji dan je sledil ogled baročnega Rima in Vatikana. "Mali maraton" po Rimu smo začeli s sprejemom pri g. kardinalu Francu Rodetu. Po prijetnem snidenju smo si ogledali baziliko sv. Petra ter se povzpeli na vrh kupole, kjer se nam je odprl prekrasen razgled po Rimu in vatikanskih vrtovih. Pod kupolo izjemno akustičnega Pantheona smo zapeli pesem Marija skoz' življenje in poželi aplavz obiskovalcev. Z ogledom Piaze Navona, Fontane di Trevi in znamenitih španskih stopnic se je zaključil prvi dan.

Naslednji dan smo obiskali Lateransko baziliko, Svete stopnice, cerkev sv. Klemna z grobom blagovestnika Slovanov sv. Cirila, baziliko Marije Snežne z relikvijo jaslic. Sledil je obisk antičnega Rima s sprehodom mimo koloseja, Foruma Romanum. Sprehodili smo se še do Kapitlja ter mimo Oltarja domovine ter ostankov Trajanovega Foruma do našega začasnega doma Seraphica.

Zadnji dan smo obiskali dom Slovenik , kjer nas je sprejel g. Matjaž Celarc. Po sv.maši smo odšli do katakomb sv. Kalista, kjer smo obiskali grob zavetnice cerkvenega petja sv. Cecilije. Z ogledom bazilike sv. Pavla zunaj obzidja smo zaključili romanje v Rimu. V poznih večernih urah smo prispeli pred župnišče v Zadobrovi.

Doživeli smo veličino rimskih zgodovinskih zgradb, doživeli sedanji utrip Rima, duhovnost svetih krajev in veselje druženja, za kar gre zahvala g. Edvardu Krašni za odlično vodenje po Assisiju in Rimu, šoferjema podjetja Gerčar, g. Matjažu Celarcu za vabilo in pomoč pri ureditivi prenočišča v Rimu ter našemu g.župniku Milanu Grdenu za duhovno vodenje romanja. Posebna zahvala za uspešno izvedbo in organizacijo tega romanja pa velja Majdi Peršin in Tatjani Prošek, ki ji je pri tem pomagala.

Fotoreportažo z romanja si lahko ogledate tukaj. Fotografije so prispevali: Metod Trajbarič, Marko Cotman, Robert Babnik in Nada Maležič

MC in NM

Print Friendly and PDF