Preskoči na vsebino


DEKANIJSKO SREČANJE ŽUPNIJSKIH SODELAVCEV


V soboto, 19. novembra 2011, smo se člani župnijskih pastoralnih svetov in drugi župnijski sodelavci iz dekanije Ljubljana-Moste zbrali na letnem srečanju. V Trebnjem nam je prof. dr. Ivan Štuhec predaval o družbenem nauku Cerkve. Nato smo obiskali še romarsko središče novomeške škofije na Zaplazu.
 
Naša dekanijska srečanja potekajo izmenično po župnijah dekanije in izven nje. Letošnje je bilo na Dolenjskem, vsebinsko pa je bilo uglašeno na temo pastoralnega leta socialne pravičnosti – družbeni nauk Cerkve. Osem župnijskih sodelavcev z župnikom se nas je zjutraj odpeljalo iz Zadobrove v Trebnje. Iz vseh župnij se nas je zbralo okrog 150. Trebanjski župnik nam je uvodoma predstavil delovanje župnije.
 
Osrednji dogodek srečanja je bilo predavanje teologa Ivana Štuheca v župnijski dvorani. Temeljno sporočilo predavanja je bilo, da družbeni nauk Cerkve ni nova ideologija ali družbeni red, temveč so to moralna in etična vodila, po katerih naj se kristjani odločamo v vsakodnevnem življenju. S krstom smo postali duhovniki, preroki in kralji. V teh vlogah sledimo družbenemu nauku Cerkve, če kot duhovniki služimo Bogu in ljudem, kot preroki na osnovi spoznanj iz preteklosti razlikujemo dobro in slabo v sedanjosti in tako soustvarjamo boljšo prihodnost, kraljujemo pa s prizadevanjem za življenje in njegovo polnost.
 
Po predavanju smo se odpeljali na Zaplaz. Organizatorji so se v hladnem vremenu potrudili za nas s pogostitvijo v šotoru. Duhovne topline smo bili nato deležni pri božji službi v romarski cerkvi s slikovito razlago simbolike Rupnikovega mozaika, ki obdaja stranski oltar s posmrtnimi ostanki blaženega Alojzija Grozdeta. Obogateni z novimi spoznanji in duhovno okrepljeni smo se popoldne vrnili na svoje domove.
 
BF
 
 
Print Friendly and PDF