Preskoči na vsebino


ŽUPNIJA LJ-ZADOBROVA SE PREDSTAVI


 
Župnija leži na severovzhodnem obrobju Ljubljane in spada v dekanijo Ljubljana-Moste.Sestavljajo jo nekdanja naselja Spodnja in Zgornja Zadobrova, Sneberje in del Novega Polja. Župnija šteje okoli 3200 prebivalcev, od katerih je približno 2400 katoličanov in je nastala kot posledica večanja števila prebivalstva v tem delu Ljubljane, s tem pa so se povečale tudi potrebe po duhovni oskrbi.
 
 
Današnja župnija sv. Tomaža je bila ustanovljena 15. avgusta 1980. Škof Jožef Kvas je nato 21. septembra 1980 v neposredni bližini stare cerkvice sv. Tomaža blagoslovil temeljni kamen za novo pastoralno središče. V njem so župnijski prostori z učilnicami in bogoslužni prostor.
 
Leta 2011 je bila obnovljena dotrajana streha na stari cerkvi, v naslednjih dveh letih pa so bili urejeni novi tlaki v cerkvi, sanirani zidovi in zgrajene nove stopnice na kor.

Prvi župnik nove župnije je postal g. Jože Milčinovič, katerega je leta 1991 nasledil župnik g. Jože Treven, od avgusta 2009 pa je bil župnik g. Milan Grden. Od 1. avgusta 2014 je bil župnik mag. Boris Žerovnik, od 19. avgusta 2018 naprej pa je župnik Andrzej Gosek, ki je obenem župnik tudi v župniji Kašelj-Zalog.

V župniji delujejo štirje pevski zbori (mlajši otroški zbor in mladinsko-otroški zbor ter mlajši in starejši župnijski zbor) z zavzetimi organisti in zborovodji. Verouk zadnja leta obiskuje okrog 90 otrok. Dejavni sta dve zakonski skupini. Od leta 2004 deluje v župniji tudi Karitas. Poleg teh skupin je v župniji zavzeta skupina ministrantov, večje število bogoslužnih bralcev, trije izredni delivci svetega obhajila, dve katehistinji, župnijski pastoralni svet in gospodarski svet, prvi molivci, čistilci in krasilci cerkve, mladi pritrkovalci ter skupina animatorjev.

 

 

 

 

 

Print Friendly and PDF