Preskoči na vsebino


NAŠI CERKVI


Edini bogoslužni prostor v župniji je bila dolgo časa le stara cerkvica sv. Tomaža v Zadobrovi, ki se v starem inventarnem zapisniku prvič omenja že leta 1526.
 
Znan je podatek, da jo je 28. septembra 1603 posvetil škof Tomaž Hren in ob tej priložnosti birmal 293 vernikov.
V spomin na ta dan praznuje župnija še danes vsako tretjo nedeljo v septembru svojo "žegnanjsko nedeljo".
 
 

Cerkvica,  ograjena z opečnatim obzidjem, je značilen primerek baročne arhitekture. Okoli nje je bilo včasih pokopališče.
 
V njej se poleg glavnega oltarja s kipoma  sv. Tomaža in Jezusom nahajata še dva stranska oltarja. Oltarje krasi še vrsta kipov takrat najbolj cenjenih svetnikov.
 
V letu 2012 je cerkvica dobila prepotrebno novo streho, saj je bilo ostrešje stare iz leta 1926 že povsem dotrajano.
 
 
 

Ob stari cerkvici je v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja zrasel nov župnijski dom, kjer se v zgornjem delu nahaja tudi sodoben bogoslužni prostor - nova cerkev, ki ga je 21. novembra 1982 posvetil nadškof Alojzij Šuštar.


Značilnost tega prostora, ki ga je zasnoval arhitekt Jože Kušar, je ubrano zlitje umetnega kovaštva z lesom in vsebinsko sovpadajočimi barvnimi okni, kar daje prostoru občutek domačnosti. Posebnost nove cerkve so barvna okna (vitraji) ki so delo akademskega slikarja Tomaža Perka.

 

 
 
 
 
Glavni del je oltarno okno, zasnovano kot triptih. Na sredini je zavetnik župnije sv. Tomaž ob vstalem Kristusu, na levi strani je Mati Marija in na desni Friderik Baraga. V stranskih oknih so vitraji, na katerih je upodobljen križev pot.

 
 
Nova cerkev je leta 1996 dobila tudi nove orgle, ki so jih izdelali v Škofijski orglarski delavnici v Hočah pri Mariboru.

Obnovljene stare orgle iz sredine 19. stoletja so bile prenesene na kor stare cerkve.
 
Leta 2001 je bil v prezbiteriju s korom po tleh položen marmor (prej lesen pod), prav tako tudi prehod med klopmi od vhodnih vrat do prezbiterija.
 
 
Rdeče označeni teksti so povezave na fotografije !
 

 

Print Friendly and PDF