Preskoči na vsebino


PRAZNIK SV. REŠNJEGA TELESA IN KRVI


Praznik sv. Rešnjega telesa in krvi bomo v Katoliški Cerkvi letos praznovali v četrtek, 30. maja 2013.
 
Na ta dan se posebej spominjamo Jezusove navzočnosti v zakramentu sv. Rešnjega telesa in krvi - evharistije, ki je središče krščanske vere in zakramentalnega življenja vernih. Na praznik so ponekod v navadi različne oblike procesij, s čimer verniki tudi navzven pokažemo svojo vero. Praznik je zapovedan, zato se katoličani ta dan udeležujemo bogoslužja.
 
Posebno češčenje evharistije zunaj maše se je je začelo širiti v 11. stoletju. Pobudo za uvedbo tega praznika je dala redovnica Julijana iz Liega na osnovi osebnega razodetja v katerem ji je Kristus naročil, naj stori vse, da bi bil praznik vpeljan. Papež Urban IV. je leta 1264 določil, naj se praznik obhaja tudi v Rimu. Naslednik Urbana IV., Klement V. je leta 1311 praznovanje potrdil. Praznovanje se je hitro širilo in postalo priljubljena ljudska slovesnost.
 
V naših krajih so praznik poznali že zelo zgodaj. Oglejska Cerkev ga je sprejela že leta 1254. V zvezi z omenjenim praznovanjem so nastale mnoge liturgične in ljudske pobožnosti in sicer izpostavljanje Najsvetejšega, blagoslov z Najsvetejšim, štirideseturna molitev in procesija kot izpovedovanje vere v resnično Kristusovo navzočnost v evharistiji.
 
Ob prazniku sv. Rešnjega telesa in krvi bo v nedeljo, 2. junija 2013, med 17.00 in 18.00, v baziliki sv. Petra v Rimu ura molitve za uspeh nove evangelizacije pred Najsvetejšim, ki jo bo v letu vere vodil papež Frančišek.
 
V nekaterih župnijah ljubljanske nadškofije ( tudi v naši ) bo na pobudo papeža Frančiška in naših škofov s sobote, 1. na nedeljo, 2. junija 2013, potekalo celonočno češčenje Najsvetejšega.  Vabljeni!
 
Vir: splet (RO, RKC)
 
Urednik
 
V nedeljo, 2. junija 2013; je bila po jutranji maši "Telova" procesija  in popoldne molitev pred Najsvetejšim. 
Za ogled fotografij klikni TUKAJ!                       
 
 
 
Print Friendly and PDF