Preskoči na vsebino


ZLATA JESEN z Romano Bider - 20.03.2015


V petek, 20.3.2015, zvečer po večerni maši nam je ga. Romana Bider predstavila pobudo Vseposvojitev. Na Inštitutu za novejšo zgodovino Slovenije urejajo seznam z naslovom Smrtne žrtve med prebivalstvom RS med drugo svetovno vojno in neposredno po njej, v katerem je blizu 98.000 imen. Približno pet odstotkov Slovencev bi lahko posvojilo vse žrtve.
 
Kaj bi to pomenilo? Skrb za slovenski narod, za mir in sožitje bi postala osebna. Posvojeni bi se naselil v srcu posvojitelja in se tako izmotal iz anonimne gmote slovenske smrtne zavozlanosti. Morda bi bilo po tej poti hitreje zadoščeno pravici vseh ljudi do dostojnega pokopa in javnega spomina. Vsak posvojitelj bi doživel olajšanje. Ob ljubeči skrbi za posvojenca bi se občutki brezizhodne zakletosti sprostili. Sredstvo za to skrb je preprosto, sočutje in usmiljenje človeka.Na tak način bi se iz senc preteklosti končno začelo svetlikati, kar življenje prenavlja in krepi.
 
Ga. Romana nas je povabila, da se registriramo na spletnem naslovu Vseposvojitev.si, kjer lahko naključno izberemo ime iz objavljenega seznama, ali pa poiščemo ime padlega sorodnika, za katerega molimo ali damo za sv. mašo, vsako nedeljo opoldne pa se v ta namen moli molitev angelovega čaščenja. 
 
Sv. maša posvojiteljev oz. varuhov miru bo 27. maja 2015 ob 18. uri pri uršulinkah v Ljubljani. Več informacij je na voljo na zelo lepi, umetniško urejeni spletni strani Vseposvojitev.si.
 
Lepo povabljeni, da se pridružite človekoljubni pobudi Vseposvojitev, da bo v naši domovini več sodelovanja in miru!
 
Mihaela Dovč
 

Print Friendly and PDF